dojenja

Održan besplatan seminar “Priprema za uspješan porod i  dojenje”

 

Vrtić „Abakus“ iz Zenice i Centar za majku i dijete „Fenix“ iz Sanskog mosta su u subotu, 28.10.2017., u amfiteatru OŠ „Miroslav Krleža“, organizirali cjelodnevni seminar za 40 žena iz Zenice, Zavidovića, Kaknja i Travnika, koje planiraju trudnoću, trudnice i majke.

Jednodnevni besplatan seminar pod nazivom “Priprema za uspješan porod i dojenje“ je događaj obrazovnog karaktera. Želimo da sve žene koje planiraju trudnoću i trudnice informirati, podržati, osnažiti i kvalitetno pripremiti za poseban dan u njihovom životu. Dan poroda je poseban i važan period majčinstva, ali i period dojenja.

Polaznice su upoznate sa pripremama za porod, sa tokom poroda i sa suportivnim metodama u porodu. Žene su bile jako aktivne sa pitanjima i sa dijeljenjem iskustva sa prethodnih poroda. Tako da je ovaj dio seminara imao visok nivo interaktivnosti.

Trudnice su pauzu iskoristile da se odmore i pripreme za drugi, ne manje važan dio seminara. To su  bila predavanja o babinama i dojenju.

O periodu babinja govorila je Emina Majdankić, medicinska sestra i babica sa dugogodišnjim iskustvom, kojoj su trudnice postavljale mnoga pitanja vezana za njenu pupka kod novorođenčeta i njegu i oporavak majke porodilje.

U ovom dijelu seminara obratila se kratko i predstavnica kompanije „Mustela“, Belma Brkanić-Mrahorović, magistrica farmaceutskih nauka, koja je govorila o pravilnoj njezi kože trudnica i novorođenčadi.

Na samom seminaru imali smo majku koja je došla sa bebom starom četrdeset dana, koja je uspješno uspostavila dojenje. Tako da su imale praktičan primjer da se dijete može dojiti svugdje i uvijek.

Internacionalna savjetnica za dojenje je sve prisutne trudnice ohrabrila da donesu pozitivnu odluku o dojenju. To predstavlja poklon majke djetetu za cijeli život. Žene je upoznala o značaju prirodne ishrane, dojenju u porodilištu i dojenju u prvim danima kod kuće.

 

//]]>