Dobro samopouzdanje kod djece najljepši poklon od roditelja

samopouzdanje

Dobro samopouzdanje kod djece najljepši poklon od roditelja

Kako djetetu pokloniti dobro samopouzdanje

Jedan od najljepših poklona koji roditelji mogu pokloniti svom djetetu se ne može kupiti za pare. Riječ je o dobrom samopouzdanju. Kako to dijete može dobiti i šta je to što roditelji mogu uraditi?

Samopouzdanje se inače opisuje kao osnovna sigurnost, te kao osjećaj vrijednosti i zadovoljstva sa samim sobom bez obzira na vlastitu uspješnost. Ana Sylven, psiholog i psihoterapeut, smatra da se ono ne može izgraditi na osnovu stvari u kojima znamo da smo dobri, nego sa novim postignućima.

Djeca sa jakim samopouzdanjem su sigurna u samu sebe i manje u strahu od neuspjeha. Spremna su da istražuju u većoj mjeri, nego djeca sa manjim samopouzdanjem. Dijete sa lošim samopouzdanje je stalno zauzeto mislima šta drugi misle o njemu. Takođe, ono što oni rade je često iz želje da budu voljeni, a ne zbog toga što ih to interesuje. Djeca traže potvrdu u svemu što rade.

Postoji mnogo načina kako roditelji mogu pomoći svom djetetu oko ovog problema. Nije samo u tome da kažete djeci npr. baš lijepo, fino, dobro, nego je stvar u tome da djetetu pokažete da ga stvarno “vidite”. Npr. ako dijete sjedi i crta, pokušajte se fokusirati na njegov crtež i postavite pitanja: Koje boje si koristio? ili Zašto si se odlučio za te boje? Time pokazujete da vas u stvari interesuje samo dijete, a ne crtež. S vremenom se djetetovo samopouzdanje gradi i popravlja. Kada se dijete ljulja i zove vas da ga vidite koliko se visoko odgurnuo, nemojte samo kimnuti. Podignite glavu, pogledajte ga i recite “Vidim te”.

Kao što vidite radi se o tome da budete prisutni i pokažete svoje interesovanje za dijete. Slušajte svoje dijete. Roditelji se, kada su u pitanju djeca i određena ponašanja, često fokusiraju da to promijene, isprave ili uklone. Zaborave na činjenicu da je razumijevanje tog ponašanja ono što djeci daje najveću utjehu.