masaža

Jednostavna masaža za vaše dijete pokazuje brze i učinkovite rezultate

Umanjuje stres

Stručnjaci kažu da djeca nakon ovih masaža postaju mirnija, manje agresivna, bolje skoncentrisana, te razvijaju empatiju prema drugima.

Ovu masažu može praktikovati cijela porodica, što više to bolje. Međutim, sasvim je efikasna i u kombinaciji roditelj i dijete. Praktikuje se već dvadesetak godina u švedskim vrtićima, gdje su dugogodišnja praksa i istraživanja, urađena na ovu temu, pokazala brze i učinkovite rezultate. Pronađite mirni kutak u vašoj kući i ponudite djetetu ovu aktivnost, iznenadit ćete se njegovoj reakciji.

Osam jednostavnih vježbi

1. Svi udahnite duboko, a onda polako izdahnite. Cilj je stvoriti opuštenu atmosferu.

2.  Dijete neka pronađe položaj koji njemu odgovara, ali imajte na umu da trebate imati pristup leđima. Stavite ruke na djetetova ramena. Izbrojite u sebi do deset i dozvolite djetetu da se navikne na vaš dodir.

3. Tri puta pređite preko djetetovih ramena i leđa. Prvi put preko ramena, a onda dva puta po gornjem dijelu leđa. Radite pokrete cijelim dlanovima.

4. Počnite sa masažom ramena. Laganim tempom prelazite dlanovima preko ramena i vrata. Pravite kružne pokrete.

5. Dok je jedna ruka i dalje na djetetovom ramenu, položite palac na dlan druge ruke i pravite kružne pokrete preko cijelih leđa.

6. Nakon toga s obe ruke prstima polahko i pažljivo pritišćite  djetetovu kožu. Krenite od ramena i završite malo prije laktova. Znači ovo je masaža za gornji dio ruku. Ponovite nekoliko puta.

7. Ponovo se vratite na ramena i lagano ih pritišćite.

8. Završite tako što ćete ponovo preći tri puta preko djetetovih ramena i leđa.

Nemojte se opterećavati kakvi će biti pokreti i hoćete li dobro naštimati ruke. Ovdje je više važna sama aktivnost i bliskost sa djetetom. Dijete se uvijek osjeća bolje kada roditelji odluče posvetiti pažnju isključivo njemu. Dozvolite djetetu da istu ili bar približnu masažu uradi vama. Recite mu da ova masaža pomaže i vama i njemu da se smirite. Nema ništa loše u tome da dijete zna da je i vama potrebna pomoć sa emocijema, stresom i nervozom.

Stručnjaci kažu da djeca nakon ovih masaža postaju mirnija, manje agresivna, bolje skoncentrisana, te razvijaju empatiju prema drugima. Interesantna činjenica je, da se tokom ovih masaža u tijelu luči hormon oxitocin ili kako ga još zovu hormon sreće, kako u tijelu roditelja, tako i u tijelu djeteta. Nivo ovog hormona brzo opada, ali njegovi efekti traju puno duže.

 

 

//]]>