sna

Kako uhvatiti koju minutu sna, nakon rođenja bebe?

Svi se sjećamo vremena kada smo čitavu noć mogli prespavati bez stalnog buđenja i uznemiravanja. Međutim, ako imate bebu, ta vremena su prošla. Anketa Nacionalne fondacije za spavanje pokazala je da 76 % roditelja ima česte probleme sa spavanjem. Naravno, ništa od ovoga nije vijest – posebno ako imate bebu.

Očigledno je da nedostatak sna, bez obzira da li je to zbog rođenja bebe, nesanice ili drugih problema, utiče na vas i to na negativan način. Dobra vijest je da postoje strategije koje možete koristiti da bi ste dobili san koji vam je potreban.

Nadoknadite izgubljeni san
U kratkom vremenu lišavanja sna, moguće je nadoknaditi ono što ste propustili. Kada osoba koja je dugo bez sna napokon uspije zaspati, mozak će sastaviti i duboki san, ali i REM spavanje. Tada provodite više vremena u dubokom i REM spavanju nego što bi ste inače.

Spavajte malo više vikendom – recimo, dva ili tri sata – može biti korisno. Ali nemojte pretjerati. Previše sna tokom vikenda vas može dovesti u situaciju da naveče nećete biti dovoljno umorni za spavanje. A onda problemi nastaju kada ponovo nastupe radni dani.

Pokušajte svakodnevno malo “SKLOPITI OČI”. Mame ne bi trebale pokušavati uraditi sve poslove kada beba zaspe. Uradite osnovno, a ostatak vremena iskoristite za kratka odmaranja i drijemanja. Zamolite supruga ili nekoga od porodice da pričuva bebu. Pola sata dnevno je sve što vam treba.

Kada je hranjenje bebe tokom noći u pitanju, obično su mame te koje ustaju po cijelu noć i obavljaju taj posao. Međutim, takav tempo konstantnog buđenja kod mame itekako može dovesti do nedostatka sna. Konstantno nenaspavana mama teško da se može kvalitetno brinuti o bebi tokom dana. Suprug bi se svakako trebao mijenjati sa mamom par dana u sedmici, tako da oboje dobiju potreban odmor.

 

 

 

//]]>