Mlijeko i predškolci

Mlijeko i predškolci

Zašto mlijeko?

Mlijeko za predškolce je preporučeno od večine stručnjaka za ishranu, ali pitanje je zašto?

Moraju li predškolska djeca piti mlijeko?

Ne. To se ne podrazumjeva kao moranje, ali je mlijeko dobar i jednostavan način unošenja vitamina i minerala, koju bi djeca trebalo da uzimaju svaki dan.

Zašto je mlijeko dobro?

Lako i jednostavno ga je kombinovati sa drugom korisnom i zdravom ishranom. Mlijeko je dobro nasuti u čašu i popiti, ali i pomiješati sa kornfleksom ili muslijem. Mlijeko je neobičan napitak, jer u sebi sadrži nevjerovatno mnogo prirodnih i hranjivih sastojaka. Pored kalcija, mlijeko sadrži i vitamine, kao što su vitamin B12 i vitamin B2, B9, fosfor i jod- hranjive sastojke, koje bi trebali svi unositi svakodnevno.

Mlijeko je puno hranjivih sastojaka, i zbog toga ima i mnogo hranjivosti po kaloriji, ali i mnogo hranjivosti po cijeni (poprilično jeftino). Pet decilitara mlijeka je ekvivalentno cijeloj preporučenoj dnevnoj dozi kalcija za malo dijete (1-5 godina) i skoro 25% dnevne doze vitamina D.

Od dvije godine pa do kraja života je preporučeno da se troši pola litre mlijeka, ili odgovarajućih mliječnih proizvoda (po hranjivoj vrijednosti, ne po količini) svaki dan. Hranjive sastojke, koje se nalaze u mlijeku, takođe ćemo naći i u jogurtu.

Poslužiti mlijeko uz hranu je jednostavan način upotpunjavanja obroka, posebno za djecu i mlade koji jedu malo. Ovo se posebno odnosi na vitamin D, koji je, zajedno sa kalcijem, veoma bitan za skelet (kosti).

Da li djeca mogu da piju previše mlijeka?

Ništa nije dobro da se konzumira pretjerano mnogo. Umjesto toga, bitno je koristiti “svega po malo”, u cilju postizanja interesantne, zdrave i dobre ishrane, koja sadrži sve što je potrebno za tijelo. Ako dijete pije nekoliko litara mlijeka i zanemaruje drugu hranu, ili je zamjenjuje sa mlijekom, kompletna ishrana neće biti dobra.

Da li različiti mliječni proizvodi imaju istu hranjivu vrijednost?

Mlijeko i jogurt, zanemarujući masti, ima istu količinu kalcija po decilitru: 120 miligrama. 1 -2 lista sira ima istu količinu kalcija kao decilitar mlijeka. Vitamina D nema u istim količinama, jer to zavisi od mljekare gdje se mlijeko i mliječni proizvodi procesiraju. Takođe se razlikuje količina masti u različitim mliječnim produktima.

Koliko kalcija je potrebno predškolskom djetetu?

Preporučena dnevna doza za dijete između 1. i 5. godine je 600 miligrama, za dijete između 6. i 9. godine 700 miligrama, i od 10. do 17. godine 900 miligrama. Dovoljno kalcija u organizmu djeteta je osnova za izgrađivanje jakog i izdržljivog skeleta (kostiju). Ali, potreban je i vitamin D kao i fizička aktivnost.

Zašto je kalcij toliko važan?

Kalcij ima mnogo funkcija u tijelu, pored toga åto je potreban kostima. Kalcij potpomaže i normanoj funkciji mišića, pa čak i normalom zgrušavanju krvi. Nedostatak kalcija utiče na normalan razvoj skeleta, i, eventualno, povećava rizik od osteoporoze.

Da li mlijeko utiče na apsorpciju drugih hranjivih tvari u hrani?

Do danas, ne postoji ni jedan naučni dokaz, niti istraživanje koje  ukazuje na to da mlijeko utiče na količinu željeza u organizmu. Željezo se nalazi u mesu, a absorbcija željeza u tijelu može biti potpomognuta vitaminom C, kojeg ima u voću i povrću.

Netolerancija na laktozu i alergija na kravlje mlijeko

Netolerancija na laktozu znači da osoba ne podnosi laktozu, jednu vrstu mliječnog šećera. To znači da osoba ima manjak enzima laktoze u tankom crijevu. Nije opasno za osobe sa netolerancijom na laktozu da unesu male količine laktoze u svoj organizam. To neće proizvesti alergijske reakcije ili oštetiti crijeva, ali je poprilično neprijatno. Netolerancija na laktozu je veoma rijetka kod predškolske djece.

Alergija na kravlje mlijeko podrazumjeva da tijelo ne podnosi proteine u kravljem mlijeku. Onaj ko je alergičan na kravlje mlijeko, mora izbjegavati sve mliječne proizvode dobijene od kravljeg mlijeka. Ova vrsta alergije pogađa uglavnom malu djecu, ali odrastanjem prolazi i, na kraju potpuno nestaje.

Izvor: http://www.arla.se/