strahovi

Strahovi i fobije kod djece ne samo da su normalna, nego su i potrebna razvojna pojava

Zašto se boje?

Svi smo ponekad, u nekom periodu svoga života, doživjeli određene strahove i fobije. U takvim situacijama, bilo da smo dijete ili odrasla osoba, nikada se ne osjećamo dobro. Međutim, kod djece su takva osjećanja ne samo normalna nego i potrebna. Suočavanje sa strahovima može dijete pripremiti za nelagodne i iscrpljujuće situacije koje se svima dešavaju tokom  života.

Strahovi i fobije su normalni

Anksioznost se definiše kao sveobuhvatni strah bez vidljivog ili utemeljenog razloga. Javlja se u momentima kada se osoba uopšte ne nalazi u opasnosti, ali je strah bez obzira na to itekako prisutan. Osoba želi pobjeći iz takve situacije odmah. Srce počinje brže lupati i obično se osjećaju “leptirići” u stomaku. Ipak, povremeni strahovi  mogu pomoći da budete bolje fokusirani i pripremljeni. Neki strahovi su čak i preporučljivi, jer npr. sprječavaju djecu da diraju opasne stvari (dijete koje se boji vatre, neće razmišljati o tome da se igra sa upaljačima ili šibicama).

Prirodni strahovi kod djece

1.Strahovi kod beba su povezani sa  ljudima koje one ne mogu prepoznati,

2. Djeca starosti između deset i osamnaest mjeseci doživljvaju strah kada jedno ili oba roditelja negdje odu,

3. Djeca između četvrte i šeste godine strahuju ud nerealnih stvari, kao što su čudovišta i duhovi i

4. Djeca od sedme do dvanaeste godine strahuju od realnih situacija koje im se mogu desiti, npr. neka fizička povreda ili prirodna katastrofa

Kako djeca rastu, jedan strah prestaje, ali uskoro dolazi drugi. Dešava se da dijete do pete godine ne može zaspati sa ugašenim svjetlom u sobi, a godinu poslije uživa slušajući strašne priče. A ponekad imate dijete koje želi lava za kućnog ljubimca, a ne smije se ni približiti prijateljevoj mački. Ipak, sve ove faze su potpuno normalne, i smatraju se dijelom odrastanja i razvoja kroz koje dijete prolazi.

//]]>