downovim

Toalet trening za djecu sa Downovim sindromom zahtijeva procjenu djetetove sposobnosti

Spremno ili ne

Naučite primjetiti prve znakove da je dijete sa Downovim sindromo spremno za toalet trening. Time ćete olakšati i sebi i djetetu.

Korak 1

Većina roditelja je nestrpljiva da započne sa toalet treningom. Međutim, često se desi da su roditelji ti koji su spremni za to, a ne dijete. Ako sa treningom počnete prije nego što vam dijete pokaže određene znakove da je spremno, to će mu najvjerovatnije produžiti potrebno vrijeme da nauči ovu vještinu. Ovaj korak roditelja takođe vodi i do drugih problema, kao što su povećanje nepoželjnog ponašanja kod djeteta kada je riječ o navikavanju korištenje toaleta, a samim tim povećava frustraciju i samih roditelja. Da bi ste olakšali ovaj proces i napravili ga ugodnim za sve one koji su uključeni, pokušajte procijeniti djetetove sposobnosti vezane za toalet trening. Evo nekoliko savjeta.

Godine

Pod ovim faktorom se ne podrazumijeva da počnete sa toalet treningom kada dijete napuni dvije godine, nego se savjetuje da o ovom treningu počnete tek tada razmišljati. Za djecu sa Downovim sindromom se preporučuje, da ovaj proces započne, tek nakon treće godine.

Kontrola mokraćnog mjehura (bešike)

Smatra se da je dijete potpuno ispraznilo mokraćni mjehur, ako nakon mokrenja ostane suho najmanje sahat i po vremena tokom dana.

Predvidljivost velike nužde

Važno je da se pražnjenje crijeva (velika nužda) može predvidjeti tokom dana, tj. da dijete ima uobičajeno vrijeme kada ima potrebu za tim.

Motoričke vještine

Dijete treba znati hodati, npr. do toaleta i nazad, te bez ičije pomoći  pokupiti određene predmete sa poda.

Shvata instrukcije

Dijete treba moći pratiti jednostavne instrukcije (npr. sjedi).

Zna reći da ima potrebu

Bilo govorom, gestom, slikom ili izrazom lica, dijete treba znati ukazati potrebu za toaletom.

Korak 2: Ustrajte u vašoj spremnosti i odlučnosti

Prije nego što počnete sa toalet treningom, morate uložiti puno vremena i napora. Ako vaše dijete pokaže da je spremno za ovaj proces, a vi sami trenutno nemate dovoljno vremena, bolje je da sačekate period sa manje obaveza. Ovaj proces nije dobro započinjati, pa onada na pola puta prekidati. To zbunjuje dijete i svaki put ga vraćate na sami početak.

Provjeravajte pelenu svakih 30 do 60 minuta. Zabilježite svaki put vrijeme kada je dijete pokazalo da ima potrebu za toaletom. Držite se te rutine 2 sedmice. Ako nakon dvije sedmice dijete pokazuje da može biti suho 1-2 sahata, znači da je spremno za toalet trening. Ako nakon dvije sedmice primjetite da dijete nije savladalo potrebne vještine, nastavite biježiti podatke prethodno navedene (tj. vratite se korak unazad) ili jednostavne odgodite toalet trening za par mjeseci.

Korak 3: Priprema, pozor, sad

 

  • Vaš dan treba izgledati otprilike ovako: Kada ustanete, skinite mokru pelenu sa djeteta i otiđite u toalet. Obucite djetetu pamučni, donji veš.
  • Odvedite dijete u toalet svaki put kada primjetite znakove da ima potrebu za malom ili velikom nuždom.
  • Neka bude zabavno. Dijete može čitati omiljenu knjigu ili se igrati omiljenom igračkom.
  • Možete koristiti vizuelne pokazatelje kako bi osnažili govorne poruke djetetu.
  • Koristite knjige, igračke ili slike koje objašnjavaju toalet trening.

Izvor: http://www.parents.com/

 

//]]>