Koliko je važna uključenost očeva u odgoju djece?

uključenost

Sigmund Freud je rekao da je jedna od najvećih potreba koju imamo u djetinjstvu, potreba za očevom zaštitom. Ovo možda nekima zvuči kontraverzno, ali nauka je dokazala istinitost ove tvrdnje.

Mnogobrojna istraživanja pokazuju važnost očeve uloge u ranom djetinjstvu, te se smatra važnim faktorom građenja dječije socijalne kompetencije, inicijative i zrelosti, kao i njihovim kapacitetom da se povežu s drugim osobama. Svako dijete treba oca koji ga voli i koji je uključen u njegov odgoj.

Očevi pružaju kako fizičku, tako i psihološku podršku. Zanimljiva je činjenica da moderno društvo ne može u potpunosti prepoznati očevu ulogu u porodici. Stereotipno ograničavaju oca dodjeljujući mu jedinu ulogu, a to je financijska podrška.

Istraživanja

Nažalost i sama majke sprječavaju očeve u obavljanju ove uloge za koju su oni itekako sposobni. Istraživanja su pokazala da su bebe sa šest mjeseci, čiji su očevi uključeni u brigu i odgoj, mjereno po količini interakcije, više kognitivno kompetentne. Takođe bebe su imale veći IQ sa tri godine.

Istraživači su takođe otkrili da majke i očevi pričaju svojim bebama na različite načine. Kada otac priča sa svojim djetetom on više koristi pitanja, kao što su “šta” i “gdje”, a to stimuliše djecu da preuzmu veću odgovornost u toj interakciji.

Prednosti uključivanja očeva u odgoj i brigu svoje djeca u ranoj dobi ne samo da je dobro za samo dijete, nego ima pozitivan uticaj na cijelu porodicu. Interesantna je činjenica da se u porodicama, gdje su očevi uključeni u rani odgoj, dešava manje korištenje zabranjenih supstanci, ima manje problema sa zakonom, manje posjeta bolnicama, i da se svi uopšteno osjećaju puno bolje.

Stereotipna razmišljanja

Većina mladih mama još ne shvata koliko je važna uključenost očeva u odgoj male djece. Namjerno forsiram male djece, jer se kod starijeg uzrasta djece očevi tu i tamo uključuju. Ni starije generacije ne daju posebnu podršku mladim parovima kada je ovaj problem u pitanju. Rečenice poput “U naše vrijeme očevi nisu nosali, niti presvlačili bebe”, “To je posao majke” i slično nimalo ne idu u prilog mladim bračnim parovima. Ovakve sugestije i kritike utiču negativno na njih. Tako da iako su imali u planu neke novije i za cjelokupnu porodicu bolje odgojne metode, one brzo budu pokošene.

Većina nas se sjeća prvih iskustava sa našom bebom i jake potrebe da dokažemo kako samoj sebi, a tako i svima ostalima da smo perfektne super mame. Ta nikad neprestajuća bitka ulijeva u naš porodični i radni život pomiješana osjećanja krivnje i bezpotrebnog stresa. Mnoge od nas propuste šansu da uživaju i dijele odgovornosti odgajanja male djece.

Očeva uključenost u dječiji život može početi još od samog poroda. Mame bi trebale biti dovoljno mudre da prepoznaju potrebu očeva u odgoju i podizanju djece od prvog dana. To bi svakako trebalo gledati kao stratešku investiciju u veću stabilnost svoje porodice i bolje mentalno zdravlje djece.

Izvor: http://www.thenational.ae