Očevi, znate li da i vaše raspoloženje utiče na djecu?

očevi

Mame često budu podsjećane na to kako su centar svoje porodice, te da njihovo raspoloženje utiče na sve ukućane. To je odgovornost koju većina mama shvata veoma ozbiljno. Svakodnevo razmišljaju o tome na koji način njihovo mentalno zdravlje utiče na djecu. To je na neki način postala njihova pokretačka snaga.

Međutim, novo istraživanje sa Michigan State University-a, objavljeno u časopisu “Rani razvoj djeteta”, nalazi jaku vezu između raspoloženja oca i mentalnog zdravlja i razvoja djece. Istraživanje je rađeno sa 730 porodica, uglavnom sa niskim primanjima i stresom vezanim za roditeljstvo. Koristeći upitnike koji su tražili od učesnika da ocjenjuju izjave poput: “Osjećam se zarobljenim mojim odgovornostima kao roditelje” ili “Ponekad smatram da me moje dijete ne voli”, istraživači su utvrdili slijedeće.

Kada su očevi nervozni i depresivni to uveliko utiče na dječiji govorni razvoj. Konkretno, djeca starosti tri godine su imala lošije govorne vještine. Čak i onda kada se u obzir uzme pozitivan uticaj mame, očevo raspoloženje i dalje ima veliki uticaj na djecu. Iako su i djevojčice i dječaci postigli niske razultate na testovima vezanim za kognitivni (mentalni) razvoj, zanimljivo je da očev stres i psihičko zdravlje više utiču na razvoj govora kod sinova, nego kod kćerki.

Istraživanje je takođe pokazalo da mentalno zdravlje očeva i majki imaju sličan uticaj na probleme u ponašanju među mališanima. Interesantno je to da, stres očeva u odnosu na stres majki više utiče i na dječije socijalne vještine u kasnijoj dobi.

Tako da istraživači sugererišu da i očevi u ovoj oblasti trebaju pomoć.