Određene neugodnosti koje prate svaku trudnoću

trudnice

Određene neugodnosti koje prate svaku trudnoću

Tegobe tokom trudnoće

Svi često pričaju o tome kako trudnice odišu nekom posebnom ljepotom i kako je inače taj period života divan i čaroban. Međutim, činjenica je da se same trudnice baš ne osjećaju uvijek tako. Postoje određene neugodnosti koje prate svaku trudnoću, a slijedeći tipsovi ih mogu malo ublažiti.

1. Začepljen nos

Tegoba: Da li osjećate kao da vam je začepljen nos? Ili osjećate da morate jesti otvorenih usta da bi ste mogli disati?

Razlog tome: Tokom trudnoće oteknu sve sluznice u tijelu, pa čak i one koje se nalaze u nosu.

Tips: Spavajte sa glavom uzdignutom na jastuku (upotrijebite i dva jastuka ako je potrebno), koristite vodu koju ste prokuhali sa malo soli (ispirajte nos s tom vodom). Mogu se koristiti i kapi za nos, ali se ne treba pretjerivati.

2. Hrkanje

Tegoba: Dešava li vam se da zaspete na kauču tokom dana i odjednom se probudite zbog neke buke. Ubrzo shvatite da ste vi ti koji pravite buku, tj. hrčete.

Razlog tome: Isti razlog, sluznice u nose nateknu tokom trudnoće, tako da imate osjećaj kao da je nos začepljen.

Tips: Spavajte na strani, s potpornim jastukom za stomak i još jednim jastukom koji stavite između nogu. Osjećat ćete se mnogo ugodnije, a hrkanje će se svesti na minimum.

3. Oteknuta stopala

Tegoba: Ne mogu vam nijedne cipele, pa morate ići u kupovinu i uzeti veće i šire cipele.

Razlog tome: Oteknuta stopala se pojavljuju zbog ekstra tečnosti u tijelu, koje srce mora konstantno cirkulisati. Mnoge mame misle da su im stopala postala veća nakon trudnoće. Sama noga nije narasla, ali sve na tijelu jeste, pa i stopala.

Tips:  Luk (svod) stopala se spusti zbog ekstra težine koju trudnice dobiju. Može se probati sa ulošcima za stopala, ali takođe sa odmaranjem nogu tj. stavljanjem na viši položaj npr. stolicu ili jastuk. Ne bi bilo loše nabaviti sebi posebne čarape u apoteci koje su baš i napravljene za nateknute noge.

4. Promijenjeno čulo mirisa

Tegoba: Dešava li vam se da jednostavno ne možete podnijeti mirise hrane ili čak miris suprugovog parfema, a znate da ste u tim mirisima prije uživali? Čak se može desiti da određeni mirisi izazovu kod trudnica potrebu za povraćanjem.

Razlog tome: Postoje određene teorije koje kažu da tijelo tokom trudnoće daje signale o tome šta mu treba, a šta ne. Nema ništa loše u tome da poslušate te signale.

Tips: Jednostavno izbjegavajte mirise koji vam smetaju, a takođe zamolite i supruga da ne koristi parfem. To traje samo tokom trudnoće i nakon toga više nećete imati problema sa mirisima.

5. Žgaravica

Tegoba: Osjećate li žgaravicu ili kao da vam grlo gori? Može čak svrbiti i boliti.

Razlog tome: Dijete pritišće želudac i tjera stomačnu kiselinu prema ustima. Takođe, hormoni olabave kardijačni otvor koji povezuje želudac sa jednjakom.

Tips: Izbjegavajte jako začinjenu i ljutu hranu. Takođe pokušajte večerati par sahati prije spavanja. Ne preporučuje se konzmiranje mlijeka. Pokušajte sa skuhanim žitaricama, napravite kašu.

6. Tvrda stolica

Tegoba: Odjednom vam posjete u tolaetu traju beskonačno, znojite se i lice vam postaje crveno.

Razlog tome: Kretanja hrane kroz crijeva tokom trudnoće postaje sporije, pa se zbog toga rizik tvrde stolice povećava. Trudnice piju tablete za željezo, a tvrda stolica je nus pojava kod korištenja tih tableta.

Tips: Jedite maslac od kozijeg mlijeka, šljive, sjemenke od lana, kašu od zobenih pahuljica i pijte više vode. Postoje tablete koje se mogu kupiti bez recepta, a koje mogu pomoći u ublažavanju ovog problema. Ipak prvo provjerite sa svojim doktorom.

7. Stalna potreba za mokrenjem

Tegoba: Pred kraj trudnoće žene osjećaju kako bi najbolje bilo da uguraju kauč u kupatilo kako bi uvijek bile blizu šolje zbog stalne potrebe za mokrenjem.

Razlog tome: Bebina glava pritišće mokraćnu bešiku, pa se zbog toga javlja ova stalna potreba za mokrenjem. Povrh toga, ponekad može biti teško da se u potpunosti izmokri do kraja.

Tips: Jednostavno prihvatite činjenicu i nemojte se previše uznemiravati zbog toga. Nije lahko, svaki put kada se zakašljete ili kihnete, osjetiti  da ste se malo pomokrili.

8. Čudni snovi

Tegoba: Dešava se da trudnice sanjaju čudne snove vezane za trudnoću i buduću bebu.

Razlog tome: Kada nam se dešavaju životne promjene velike su vjerovatnoće da ćemo više sanjati. Pored toga, tokom trudnoće, javljaju se i pitanja poput: Da li ću biti dobra mama?, Hoću li izgubiti posao?, Kako će beba uticati na brak? itd. To što manje i slabije spavate shvatite kao pripremu za dolazak bebe, kada, htjeli vi to ili ne, nećete moći tako dugo spavati.

Tips: Pričajte sa drugim trudnicama ili roditeljima (koji već imaju bebu) o svojim snovima. Vidjet ćete da niste sami u tome. Naravno razgovarajte sa suprugom i vidjet ćete da i njega muče slična razmišljanja.

9. Grčevi u listovima noge

Tegoba: Mišići u listovima noge se grče. Osjećate kako su zategnuti i često vas bole.

Razlog tome: Maternica se spusti i pritisne sve mišiće koje se nalaze ispod nje, uključujući i one u nogama. Grčevi se javljaju tokom cijelog dana, ali ipak najviše noću.

Tips: Pokušajte saviti stopalo, prstima prema gore, koračajte u mjestu ili u krug. Naravno bolovi u nogama se mogu pojaviti zbog tromba u venama. Ako posumnjate da je o tome riječ odmah se javite doktoru.

10. Mučnine

Tegoba: Jeli ste omiljenu hranu, ali odjednom osjećate kako vam se vraća iz želudca.

Razlog tome: Trudničke mučnine se javljaju zbog promjene nivoa hormona u tijelu. Takođe umor, nervoza ili glad mogu izazvati mučnine.

Tips: Pojedite nekoliko slanih keksića u krevetu ujutro prije nego što ustanete. Jedite male obroke, ali često. Pijte više vode, a manje kahve.

11. Gljivična oboljenja

Tegoba: Svrbi vas i peče u intimnim dijelovima i imate zrnaste, bjeličaste iscjedke.

Razlog tome: Gljivice su se u intimnim dijelovima namnožile, što je uobičajeno u tudnoći.

Tips: Izbjegavajte usko donje rublje i hlače, a koristite pamučno donje rublje. Mnogi tvrde da unos šećera povećava broj gljivica, jer se one time hrane. Obratite se svojoj ginekologkinji i potražite savjet.

12. Nagle promjene raspoloženja

Tegoba: U jednom momentu se smijete, dok slijedećeg trenutka plačete, iako neznate razlog.

Razlog tome: Promjene raspoloženja se javljaju zbog mnoštva hormona koji kruže tijelom.

Tips: Razgovarajte sa svojim najbližima i objasnite da vaše promjene raspoloženja nemaju nikakve veze s njima. Bolje će vas razumjeti i pomoći vam. Nemojte se previše stresati, jer tada i najmanja sitnica može izgledati kao ogromna stvar.

13. Hemoroidi

Tegoba: Osjećate zrnastu kuglicu na kraju debelog crijeva, koja vas svrbi i peče. Može iskočiti unutar ili van debelog crijeva. Ponekad može malo i krvariti.

Razlog tome: Tvrda stolica pritišće krvne sudove na debelom crijevu. Može se reći da su hemoroidi proširene vene u zadnjem (debelom) crijevu.

Tips: Pokušajte izbalansirati svoju ishranu tako što ćete jesti manje ljutu i začinjenu hranu , a više povrča i voća. Ako  to ne pomogne onda se obratite doktoru koji vam može prepisati kremu za hemoroide, a koje veoma dobro ublažuju ovaj problem.