razmaziti

Da li se beba može razmaziti sa previše ljubavi ili nam je samo potreban izgovor?

Sve manje vremana za vlastito dijete

S obzirom na svu ljubav i pažnju koju beba dobija, većina roditelja se pita da li će je na taj način razmaziti i da li će posljedica toga biti dijete koje je konstantno zahtjevno i prezaštićeno? Odgovor na ovakva i slična pitanja je “NE”.

Bebine potrebe

Već u periodu prelaska iz predškolskog u školski period djeca shvate da nisu centar svijeta i da svoju okolinu moraju dijeliti s drugim osobama, te pri tome poštovati i uvažavati njihova prava. Za razliku od njih, bebe su u potpunosti bespomoćne i njihov opstanak zavisi od roditeljske brige, tj. trebaju biti nahranjene, presvućene, zaštićene i povrh svega voljene. Ironično je da se baš one bebe, koje kao novorođenčad ne dobiju dovoljno ljubavi i pažnje, poslije razviju u zahtjevne i “teške” osobe.

Kada beba plače to je zbog toga jer treba nešto. Ponekad je to zbog toga jer je gladna, ili je treba presvući, ugrijati ili čak razhladiti. Ipak nikada nemojte zanemarivati bebinu potrebu za pažnjom, jer one toga trebaju puno. A šta je pažnja ako ne blizina, stimulacija i jubav na koju beba itekako ima pravo. Bebi je potrebno to uvjerenje da bi je smirilo od panike koju doživljava zbog nepoznate okoline i izolacije. Ona treba uvjerenje o puzdanosti njene okoline, tj. da uvijek postoji neko ko se brine o njoj.

Socijalna interakcija

Jednom kada beba nauči da okolina nije tako strašna i da ste vi uvijek tu za nju, neće imati potrebu za stalnom vašom pažnjom. Svakako da će je s vremena na vrijeme trebati, npr. kada je umorna, u blizini nepoznatih osoba itd. Kako beba biva starija moći će uživati bez problema u istraživanju svoje okoline i druženju s drugom djecom. Na taj način dijete razvija sposobnosti socijalne interakcije. Ako se ne obrati pažnja na ove bebine potrebe, one će se s vremenom povećavati. Na kraju ćete zaista dobiti zahtjevno i razmaženo dijete.

//]]>