Cigarete i dojenje ne idu zajedno

cigarete

Cigarete i dojenje ne idu zajedno

Cigarete su droga

Bebe, majkih koje koriste cigarate, često spavaju kraće i nemirnije. Takođe, one češće imaju problema sa disanjem, povraćanjem, proljevom i bljedolike su.

Sva djeca, prema Dječijoj konvenciji (član 3), imaju pravo da rastu u okolini u kojoj se cigarete ne konzumiraju. Na djecu takođe utiče i pasivna izloženost duhanskog dima. Preko dima djeca u svoj organizam prime određenu dozu nikotina.

Cigarete i dojenje ne idu zajedno. U dimu postoje različite supstance, kao što su nikotin, koloxid, kolmonoxid i dr., a one preko majčinog mlijeka utiču negativno na bebu. Nivo nikotina je veći u majčinom mlijeku, nego u krvi. Čak i majčino mlijeko kod žena koje su izložene pasivnom pušenju, a same ne konzumiraju cigarete, može sadržati nikotin u svom sastavu.

Međutim, iako mama konzumira cigarete to nije razlog da ne doji bebu. Čak i tada, dojenje je bolje za bebu od zamjenske formule.

Kako utiče na bebe

Bebe, majkih koje koriste cigarate, često spavaju kraće i nemirnije. Takođe, one češće imaju problema sa disanjem, povraćanjem, proljevom i bljedolike su. Ovi simptomi nestaju brzo nakon što mama prestane koristiti cigarete. Mamama se preporućuje da umanje korištenje cigareta i da to bude praksa odmah nakon dojenja, tako da se nivo nikotina u majčinom mlijeku smanji do slijedećeg dojenja. Što se tiče žvaka ili plastera za odvikavanje od pušenja, oni takođe u sebi imaju nikotina koji prelazi u majčino mlijeko. Prednost je što su bebe pošteđene duhanskog otrovnog dima. Svakako, ako mama pokaže volju za odvikavanjem, treba joj pružiti što veću podršku, pogotovo u krugu porodice.

Izvor: http://www.rikshandboken-bhv.se/