Da li djeca mogu imati napade bijesa ili oni to sve rade namjerno?

bijesa

Roditelji misle: “Ma oni to rade namjerno!”

Zašto se ovakvo ponašanje dešava kod djece? Pa, stručnjaci kažu da su napadi bijesa način da dijete izrazi trenutne frustracije prilikom suočavanja sa svakodnevnim izazovima. Moguće je dijete ne može shvatiti nešto što od njega tražite ili nije u stanju da izvrši određeni zadatak. Ponekad je jednostavno riječ o tome da dijete ne može pronaći odgovarajuće riječi s kojima bi izrazilo svoja osjećanja. Ovakve frustracije izazivaju ljutnju koja lako prerasta u bijes. Ako pri tome dodamo da dijete u ovim situacijama može biti gladno, žedno ili umorno, što svakako utiče na to da dijete postaje osjetljivije.

Da li djeca ove ispade bijesa rade namjerno ili?

Pa, iako nam se ne čini tako, činjenica je da djeca ne planiraju ni naljutiti, ni osramotiti roditelje u javnosti. Za većinu mlađe djece ovakvo ponašanje je način izražavanja svojih frustracija. Kod starije djece ispadi bijesu mogu biti obrasci naučenog ponašanja. To znači, ako ste dijete naučili da će nakon ovakvih ispada dobiti ono što želi, jer vi jednostavno više ne možete izdržati, buditi sigurni da će se takvo ponašanje i dalje nastaviti.

Kako spriječiti ovakvo ponašanje?

Morate shvatiti da ne postoji čarobno rješenje za ovaj problem. Moglo bi se reći da je za ovaj problem potreban niz dobro isplaniranih poteza kojih se trebate strpljivo držati. Npr.

  1. Budite dosljedni – Uspostavite dnevne rutine tako da dijete zna šta ga očekuje. Držite se ovih rutina dosljedno što je više moguće, uključujući vrijeme spavanja i hranjenja.
  2. Planirajte unaprijed – Obavljajte svoje obaveze u onom vremenu kada pretpostavljate da dijete neće ni ogladniti, ni zadrijemati.
  3. Ohrabrujte djecu da koriste riječi – Djeca često više razumiju nego što znaju reći. Pokušajte mlađu djecu, koja još nisu progovorila, naučiti da upotrebe geste s kojima vam mogu opisati svoje trenutno stanje (glad, umor, …).
  4. Pohvalite dobro ponašanje – Roditelji često više primjećuju loše ponašanje. Zbog toga se često desi da dijete uradi nešto dobro, a da to bude zanemareno od strane roditelja. Zagrlite i pohvalite svoje dijete kada vidite da se trudi.