Kako ojačati vezu sa djetetom – savjeti

vezu

Kao roditelji, uvijek se pitate možete li učiniti nešto više za svoju djecu. To su zapravo prilično bespotrebne misli, jer većina nas čini više nego dovoljno. Ipak, uvijek je dobro raditi na tome da ojačate vezu sa djetetom. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći..

Komunicirajte.

Razgovor sa svojom djecom je najveća i najvažnija stvar od svega. Razgovarajte o njihovim radostima, tugama, brigama, problemima i svemu, kako bi rekli između neba i zemlje. Kada to učinite, vaša djeca će biti sigurna, a vaša veza će postati jačom.

Podijelite zajedničke interese.

Ne postoji ništa jače od zajedničkih interesa. Šta vas i vaše dijete zanima? Podijelite više. Uradite više. Slikajte zajedno, gledajte filmove koji vam se sviđaju. Pronđite zajedničke interese. To vas na dobar način povezuje.

Ohrabrite i podržite.

Bez obzira koliko je teško, uvijek budite ona snažna osoba koji ih podržava i pomaže. Dajite im savjete kako da krenu naprijed.

Podijelite njihov entuzijazam.

Najbolje što djeca znaju je kada su njihovi roditelji zainteresirani za njihov život kao i oni sami. Ako nešto osvoje – budite tu i podijelite njihov entuzijazam. Ako im se nešto sviđa, pokušajte im pomoći da to postignu i budite jednako pozitivni prema onome što žele postići.

Budite dio njihovih aktivnosti.

Saznajte više o tome šta rade tokom dana. Obavezno prisustvujte njihovim emisijama, takmičenjima i sličnim stvarima. Djeca vole osjećati da su “moji roditelji stalno uz mene”.

Budi im najbolji prijatelj, ali na pravi način.

Biti najbolji prijatelj vašeg djeteta je najbolja stvar. Vaša pravila i dalje moraju vrijediti, ali kad pravila nisu potrebna, svoju ulogu možete razviti u prijateljstvo. Ključ je da vas ne zavaravaju i iskorištavaju na način, koji na kraju šteti vašim odgojnim metodama i pravilima kuće.

Slušaj.

Djeca vole razgovarati i mogu to raditi satima. Ovaj beskrajan razgovor je važan, jer vaše dijete osjeća da ga slušate, bez obzira na sve ostalo.

Stvorite jedinstvene uspomene.

Sjećanja su najbolji dio odnosa i pomažu u stvaranju čvrstih veza. Zato je važno da zajedno stvarate dobre uspomene. Sa svojom djecom možete raditi različite stvari – kampovanje, planinarenje, avanture, putovanja. Što više porodičnog vremena budete provodili zajedno, to ćete bolje znati svoje dijete.

https://www.smartare-liv.se/artiklar.php?visa=fantastiskrelation