Mogući problemi tokom začeća

začeća

začeća

Začeće je proces u kojem se spajaju muška i ženska reproduktivna stanica kako bi se stvorilo novo ljudsko biće. Međutim, za mnoge parove, proces začeća može biti izazovan i dugotrajan. U ovom članku ćemo se pozabaviti nekim od najčešćih problema koji se mogu pojaviti tokom začeća.

Problemi s ovulacijom

Ovulacija je proces u kojem se jajne stanice oslobađaju iz jajnika i putuju kroz jajovod prema maternici. Međutim, za neke žene ovulacija može biti nepravilna ili potpuno izostati, što otežava začeće. Uzroci mogu biti hormonalni poremećaji, prekomjerna tjelesna težina, nedostatak određenih hranjivih tvari ili određene bolesti.

Problemi s kvalitetom spermija

Kvaliteta spermija također igra važnu ulogu u začeću. Ako su spermiji slabi ili oštećeni, mogu imati problema s oplodnjom jajne stanice ili s prodiranjem u jajovod. Razlozi za lošu kvalitetu spermija mogu biti različiti, uključujući infekcije, hormonalne poremećaje, toplinske ili kemijske toksičnosti.

Problemi s anatomijom reproduktivnih organa

Neke žene i muškarci mogu imati anatomske probleme koji otežavaju začeće. Naprimjer, žene s blokiranim jajovodima ili muškarci s blokiranim kanalima koji prenose spermu mogu imati poteškoće s začećem. Takve blokade mogu biti uzrokovane infekcijama, upalama, operacijama ili urođenim anomalijama.

Problemi s imunološkim sustavom

Imunološki sustav igra važnu ulogu u zaštiti tijela od infekcija i bolesti, ali u nekim slučajevima može doći do problema kada tijelo napada vlastite stanice i tkiva. To se naziva autoimunom bolešću, a jedan od mogućih oblika je i autoimuna neplodnost. U tom slučaju, imunološki sustav napada spermu ili jajne stanice, što otežava začeće.

Stres i emocionalni faktori

Stres može imati veliki utjecaj na reproduktivni sustav, posebno kod žena. Pretjerani stres može poremetiti menstrualni ciklus, utjecati na kvalitetu jajnih stanica i utjecati na hormonalnu ravnotežu. Također, emocionalni faktori poput tuge, depresije ili anksioznosti mogu utjecati na libido i seksualnu funkciju.

Neki parovi se nakon dugogodišnjih neuspjelih pokučaja okreću procesu usvajanja djeteta.