Roditelji i tjelesni invaliditet djeteta

tjelesni invaliditet

Roditelji i tjelesni invaliditet djeteta

Stres

Tjelesni invaliditet se često može otkriti u ranoj dobi djeteta, pa čak ponekad i u prenatalnom periodu (u fazi fetusa). Bez obzira kada to roditelji saznaju, probude se veoma jaka osjećanja.

Imati dijete sa invaliditetom gotovo uvijek znači postavljanje velikih zahtjeva roditeljima. Kao da im nije dovoljno saznanje da će se za svoje dijete “brinuti” cijeli svoj život, roditelji se moraju često suočavati sa predrasudima okoline i boriti za prava i pomoć svom djetetu, na koja ona ionako imaju prava. Invaliditet može biti fizički (tjelesni) i psihički. Razlika je u tome što se tjelesni invaliditet vidi, dok je psihički skriven. Druga velika razlika je u tome da je fizički invaliditet uvijek bio priznatiji, za razliku od psihičkog koji je tek nedavno dobio tu ravnopravnost.

Osjećanja

Tjelesni invaliditet se često može otkriti u ranoj dobi djeteta, pa čak ponekad i u prenatalnom periodu (u fazi fetusa). Bez obzira kada to roditelji saznaju, probude se veoma jaka osjećanja. Najčešće je to tuga. Tuga se, u tom slučaju, uglavnom percepira kao da su roditelji “izgubili” nešto, kao npr. planove i snove koje su imali za dijete. Činjenica je da ova osjećanja mogu biti tako jaka, da u početku vode do otpora roditelja i to u samom prihvatanju problema. Druga osjećanja su takođe prisutna. Koliko god bilo teško živjeti u svijetu koji nema ni trunke razumjevanja, većina roditelja osjete olakšanje kada im se kaže da oni, kao roditelji, nisu uradili ništa pogrešno. Nije ni čudo da roditelji osjećaju određenu gorčinu, zbog nepravde i nedostatka podrške njima i djetetu. Roditelji trebaju imati jako samopouzdanje, da bi izašli na kraj sa ovim otežavajućim okolnostima.

Prava pomoć

Roditelji ulažu toliko truda da omoguće svojoj djeci pravu pomoć. Nažalost, nije da ih nečija pomoć čeka raširenih ruku iza svakog ugla, i još povrh svega, svi pokušavaju da prebace odgovornost na nekog drugog.  Roditelji takođe brinu da stigmatiziraju tjelesni invaliditet, ali skrivanje djetetovog invaliditeta, često povlači za sobom manjak razumjevanja za samo dijete.