Šta ustvari znači disciplinovati predškolca i kako to uraditi?

disciplinovati

Za neke roditelje disciplinovanje djeteta se povezuje sa batinama i kaznama. Ipak, eksperti u ovom polju kažu da bi to trebalo biti postavljanje granica. Cilj je spriječiti svoje dijete da učestvuje u agresivnim (udaranje, bacanje stvari), opasnim (istrčavanje na ulicu) i nepriličnim (bacanje hrane) ponašanjima. Takođe, riječ je i o sprovođenju posljedica za prekršena pravila. Navest ćemo nekoliko strategija koje mogu pomoći roditeljima.

1.Izaberi prioritete

Ako konstantno govorite djetetu NE, NE, NE za svaku stvar podjednako, ono će jednostavno postati gluho na to i neće vas shvatati ozbiljno. Jednostavno se držite prioriteta i shodno tome odredite pravila i  primjerene posljedice za kršenje istih. Ostalo stavite u kategoriju, “MA, NIJE TOLIKO VAŽNO”.

2. Budite uporni

Ako ste odredili da se ne smije bacati lopta unutar kuće, onda to pravilo važi svaki dan. Nemojte ga mijenjati shodno vašem raspoloženju, jer to definitivno zbunjuje djecu.

3. Nemojte postati emocionalni

Ako ste previše nervozni, dok djetetu nešto govorite, ono će čuti vaše emocije, a ne vaše riječi. Nema sumnje u to, da je veoma teško ponavljati jednu te istu stvar milion puta, ali ako vam do sada deranje nije pomoglo, neće ni od sada. Probajte duboko udahnuti, izbrojati do tri, spustite se do nivao dječijih očiju i onda kratko i ozbiljno recite šta treba da uradi.

4. Naučite šta vaše dijete aktivira

Ako znate da su određena ponašanja prevelika iskušenja za vaše dijete, jednostano to sklonite. Podignite na višu policu ili negdje, gdje to dijete ne može dohvatiti. Neke stvari oni ne mogu odmah razumijeti, a na ovaj način ćete sebi uštediti malo živaca.

5. Recite to kratko i jasno

Morate imati na umu da niko ne voli da mu se satima nabraja oko nečega, a pogotovo djeca koja od toga vjerovatno razumiju samo pet riječi. Pa onda tako i postupite. Recite šta ne smije raditi, zašto i koja je posljedica za prekršeno pravilo.

6. Ostanite pozitivni

Disciplinovati predškolca nije lako. Potrebno je dosta strpljenja i vremena. Ponekad se desi da uprkos svemu do djeteta jednostavno ništa ne dopire. Sva djeca nisu ista, pa tako ni u primanju informacija. Nemojte biti previše samokritični, kao i djetetu dajte i sebi malo vremena.