zdravstveni problemi

zdravstveni problemi

Tokom trudnoće, žene se suočavaju sa mnogim fizičkim, emocionalnim i zdravstvenim problemima. Ovi problemi mogu varirati u težini, a neki od njih mogu zahtijevati ozbiljnu medicinsku pažnju.

Zdravstveni problemi sa kojima se trudnice mogu suočiti su:

  1. Jutarnja mučnina i povraćanje su vrlo česti problemi tokom trudnoće. Obično se javljaju u prvom tromjesečju, ali mogu trajati i duže. Jutarnja mučnina može biti uzrokovana hormonskim promjenama u tijelu trudnice, a također može biti posljedica povećanja nivoa šećera u krvi ili povećane osjetljivosti na mirise. Ovo stanje obično nije opasno, ali ako trudnica gubi veliku količinu tekućine i hrane zbog povraćanja, može doći do dehidracije i drugih problema.
  2. Bol u leđim je također uobičajen problem tokom trudnoće, posebno u kasnijim fazama. Povećanje tjelesne težine trudnice i pritisak koji fetus vrši na leđa mogu uzrokovati nelagodu i bol. Takođe, hormoni trudnoće mogu opustiti ligamente i mišiće koji podržavaju kičmu, što može dovesti do dodatne boli.
  3. Visok krvni pritisak može biti problem tokom trudnoće, posebno ako trudnica ima prethodnu historiju hipertenzije ili drugih zdravstvenih problema. Visok krvni pritisak može oštetiti krvne žile i organe u tijelu trudnice, kao i ugroziti zdravlje fetusa.
  4. Gestacijski dijabetes je stanje koje se javlja tokom trudnoće, a karakteriše se povećanom razinom šećera u krvi. To može biti posljedica hormonalnih promjena u tijelu trudnice, a također može biti posljedica prekomjerne tjelesne težine. Gestacijski dijabetes može utjecati na zdravlje fetusa i povećati rizik od komplikacija tokom porođaja.
  5. Komplikacije tokom porođaja mogu biti izazovne i za trudnicu i za dijete. Ove komplikacije mogu uključivati ​​nepravilan položaj fetusa, teškoće sa disanjem fetusa, kao i poteškoće u porođaju.

Još o zdravstvenim problemima

  1. Anemija je stanje koje se javlja kada krv nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Ovo stanje je često u trudnoći jer se potreba za krvnim stanicama povećava zbog rasta fetusa.
  2. Pobačaj je gubitak trudnoće prije 20. tjedna gestacije. Uzroci pobačaja mogu biti različiti, a neki od njih su abnormalnosti fetusa, hormonalni disbalans ili genetske mutacije.
  3. Preuranjeni porođaj je porođaj koji se događa prije 37. tjedna gestacije. Ovaj problem može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući infekcije, stres, povišen krvni pritisak ili abnormalnosti u cerviksu.
  4. Placenta je organ koji se razvija u maternici tijekom trudnoće i koji pomaže u prenošenju hranjivih tvari i kisika iz majčinog tijela u tijelo fetusa. Problemi sa placenom mogu dovesti do različitih komplikacija, uključujući povišen krvni pritisak, gubitak krvi i prerano rađanje.

10. Depresija tokom trudnoće, poznata i kao prenatalna depresija, je stanje u kojem trudnica doživljava simptome depresije. Depresija tokom trudnoće može biti uzrokovana hormonalnim promjenama, stresom, nedostatkom podrške, historijom mentalnih bolesti ili drugim faktorima.

Više o depresiji

Simptomi prenatalne depresije mogu uključivati: osjećaj tuge, bespomoćnosti i beznadežnosti, gubitak interesovanja ili zadovoljstva, umor, poremećaj sna, promjene u apetitu, osjećaj anksioznosti i napetosti, poteškoće u koncentraciji i odlučivanju, iritabilnost, osjećaj krivice, nisko samopoštovanje, osjećaj da je sve previše teško ili beznadežno, kao i misli o smrti ili samoubistvu.

Ako se ne liječi, depresija tokom trudnoće može imati negativne posljedice po majku i nerođeno dijete. Moguće posljedice mogu uključivati povećan rizik od pobačaja, prijevremenog porođaja, niske porođajne težine, poteškoća u vezi sa povezivanjem majke i djeteta, kao i razvoja mentalnih bolesti kod djeteta kasnije u životu.