Kako postići da vas dijete sluša – 7 savjeta za roditelje

sluša

Zadržati pažnju djeteta ponekad je lakše reći, nego učiniti. Ipak, postoje neki trikovi koje možete koristiti, a koji ne uključuju galamu, kazne ili prijetnje.

Budite dobri učitelji

Kao roditelj, vi ste najvažniji uzor – i učitelj – koje će vaše dijete ikada imati. Prihvatajući činjenicu da će vaše dijete nekada pogriješiti u životu i ne očekujući savršenstvo, prešli ste dalek put.

Imajte jasna pravila

Okupite cijelu porodicu i dogovorite se oko nekih pravila, koja bi trebala vrijediti u vašoj kući. Udružite se, jer se na ovaj način svi osjećaju uključeno – i veliki i mali. Ovo je takođe dobar način za djecu da nauče o važnosti komunikacije i timskog rada. Naučiti slušati, ali i dati svoje mišljenje je važna vještina.

Odaberite pravila koja treba slijediti cijela porodica, uključujući odrasle, i ograničite se na 4-5 pravila. Formulirajte ih pozitivno, na primjer: “Ljubazno razgovaramo jedni s drugima”, umjesto “Nismo zli jedni prema drugima”.

Uvedite posljedice

Niko ne uči na svojim pogreškama ako nema posljedica, a to se odnosi i na djecu. Budite dosljedni što se tiče posljedica i nemojte odustati. Možete ponekad dozvoliti da vaše dijete odredi samo sebi odgovarajuću posljedicu.

Krenite dalje

Ako dijete učini nešto loše, nemojte ga bespotrebno kritikovati i osuđivati. Ostanite mirni i pri zdravoj pameti. Onda kada dijete shvati svoju grešku, ne spominjite to ponovo i krenite dalje. Ako se i dalje budete ljutili, dijete će se osjećati postiđeno – čak i zbog stvari koje nemaju nikakve veze s onim što je uradilo.

Opraštajte

Čak i ako je vaše strpljenje pri kraju, važno je da ostanete mirni i pokažete razumijevanje kada dijete pogriješi – bilo da dijete nešto uradi namjerno ili nenamjerno.

Opraštati nije isto što i umanjivati težinu greške. To znači da poručujete da niko nije savršen i da je vaša ljubav bezuslovna. Nakon što vaše dijete to shvati, možete mirno razgovarati o svim posljedicama nepriličnog ponašanja.

Pokažite ljubav

Pokazivanje ljubavi ne košta ništa, ali znači puno. Djeca koja se osjećaju viđeno i voljeno od strane roditelja razvijaju samopoštovanje koje im daje hrabrost i stabilnost.

Pokažite ljubav lijepim riječima, uvažavanjem i spontanim zagrljajima. Budite znatiželjni prema njihovim osjećanjima, interesima i nikada ih ne osuđujte . Ipak, uvijek imajte čvrsta pravila i granice.

https://www.mabra.com/