Šta je to imuni sistem i kako se prenosi infekcija?

infekcija

infekcija

Zašto se djeca razbole?
Tokom trudnoće beba dobija antitijela od majke. Antitijela prije svega štite od infekcija koje su trudnice imale. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja mogu pružiti zaštitu od infekcija. Nakon šest mjeseci, antitijela koja je beba dobila u majčinom stomaku počinju nestajati. Tada je uobičajeno da počnu dobijati ​​sve više infekcija, posebno dišnim putevima. Dijete se takođe obično susreće s više ljudi, npr. u vrtićima, i zato je izloženo raznim infekcijama.

Izloženošću infekcijama izgrađuje se dječiji imuni sistem. Što je dijete starije kada dobije prvu infekciju, to će ih manje imati poslije u životu. Infekcije su obično blage i mogu se liječiti kod kuće, a traju u prosjeku jednu do dvije sedmice.

Kad je napolju hladno, većina je u zatvorenom prostoru. Tada se infekcije lakše prenose. Zbog toga se povećava broj infekcija respiratornog trakta zimi. Na primjer, prehlada i kašalj.

Obično sa šest do osam infekcija godišnje
Tokom prve četiri godine djeca imaju u prosjeku šest do osam infekcija godišnje. Nakon četvrte godine njihov broj se smanjuje. Najčešće dijete dobije prehladu, kašalj, upalu grla ili upalu uha. Takođe je čest slučaj da djeca dobijaju stomačne infekcije (povraćanje i proljev).

Neka djeca su bolesnija od druge. Obično se kaže da je dijete podložno infekcijama. To gotovo nikada ne znači da nešto nije uredu sa djetetovim imunim sistemom. Osetljivost na infekcije obično raste sa godinama. Koliko ih čovjek dobije tokom svog života zavisi od različitih stvari. Djelomično se radi o faktorima na koje se ne može uticati, a to je nasljednost. Dijelom se radi o onim faktorima na koje možemo uticati, poput načina na koji s izlažemo infekcijama.

Šta uzrokuje infekciju?

Kontaktna infekcija – zaraziti se direktnim kontaktom
Infekcija se može širiti direktnim kontaktom ljudi, npr. uzimajući ruku jedni drugima. Često se širi hladnim virusima. Djeca se mogu zaraziti i ako uzmu stvari koje je bolesna osoba dirala, poput peškira, maramica i igračaka.

Drop infekcija – zaraza kroz zrak
Kada osoba kiše ili kašlje, u zraku se skupljaju kapljice, koje sadrže uzročnike infekcija. Onaj ko je u blizini te osobe se može zaraziti. Ovakav vid zaraze se zove onečišćenje kapanjem. Kad kapljice padnu na površine ili predmete, infektivni uzročnici se mogu prenijeti obično putem ruku.

Zračna infekcija – zarazi se udisanjem
U zatvorenom prostoru male kapljice koje nastaju kada netko kašlje ili kiše mogu biti dugo u zraku. Ako udahnete ove kapljice možete dobiti infekciju. Na primjer, vodene ospice i gripa mogu se širiti na ovaj način.